Proiectul „Arta nu urăște – celebrarea valorii” este o inițiativă propusă de Asociația Philson Young care contribuie la promovarea și respectarea valorilor democratice și a drepturilor omului prin combaterea discursului instigator la ură împotriva etnicilor romi, căruia i se va răspunde prin acțiuni și măsuri pozitive ce susțin drepturile copiilor și tinerilor romi la educație, importanța participării acestora, alături de colegi de etnie română, la formare bazată pe toleranță și importanța culturii și a artei în crearea legăturilor inter-culturale.
Proiectul este necesar deoarece, în România, lipsa unei tradiţii reale de protejare a diversităţii culturale a lăsat urme mult mai adânci decât este dispusă societatea să recunoască. În acest sens, pot fi invocate dificultăţile în a promova un model istoric prin care să fie ocrotite şi încurajate toleranța și diversitatea etnică şi culturală.
Practica în domeniul combaterii discriminării grupului etnic roma prin măsuri de educație multiculturală indică aspecte îngrijorătoare legate de practica pedagogică a principiilor educaţiei interculturale în şcoli cu o pondere importantă de elevi romi. De cele mai multe ori, orele opționale de educație interculturală nu sunt preferate de profesori, practica este inegală, lipsesc modelele de succes, cadrele didactice nu sunt pregătite și motivate să le desfășoare etc. Proiectul va face din această problemă una foarte vizibilă și cu soluții /modele cunoscute și recomandate.
Soluția pe care o propunem împotriva marginalizării reprezentanților etniei rome și împotriva discriminării lor este stimularea dezbaterii publice asupra efectelor mediului de învățare în educația copiilor și tinerilor de etnie roma și aplicarea unui model de educație interculturală și de promovare a valorilor și realizărilor copiilor prin acțiuni de amploare, de înaltă perfomanță culturală și artistică care să stimuleze și susțină un discurs pozitiv, de acceptare, respect și recunoaștere. În plus, prin intermediul proiectului vom identifica soluții noi care să sprijine educația incluzivă a copiilor.
Proiectul va viza direct o campanie de conștientizare și măsuri afirmative de creștere a capacității grupului vulnerabil reprezentat de copiii de etnie roma de a-și exprima deschis și fără teama de marginalizare sau etichetare apartenența etnică, de a accede la educație incluzivă și la o viața demnă, prin susținerea și recunoașterea potențialului lor de a ajunge la performanță în domeniile educaționale pe care le aleg.
Lasă un răspuns